Veel gestelde vragen e-books en e-readers

1. Wat is een e-book(digitaal boek)?

Een e-book is een elektronische (of digitale) tekst die bijvoorbeeld is voorzien van een pagina-indeling zoals een fysiek boek. Sommige e-books zijn gratis beschikbaar. Voor de meeste e-books moet worden betaald. E-books zijn vaak beveiligd (bijvoorbeeld met DRM, Digital Rights Management), zodat ze niet zomaar onbeperkt kunnen worden gekopieerd. E-books zijn het prettigste te lezen op een e-reader (een elektronisch apparaat) maar kunnen ook op de computer gelezen worden met bepaalde software (bijvoorbeeld met Adobe Digital Editions).

2. Wat is een e-reader?

De e-reader is een apparaat dat specifiek is ontwikkeld voor het lezen van e-books. Stumpel verkoopt verschillende modellen van verschillende merken.Als u nog niet precies weet welk apparaat voor u het prettigste is, is het natuurlijk het beste om deze even in onze winkel zelf te komen proberen! Een e-reader weegt niet meer dan een papieren boek van gemiddelde omvang, en dankzij de effeciënte, innovatieve e-inktechnologie gaat de batterij langer dan 7000 pagina's mee. Deze e-ink vormt ook het grote verschil tussen de technologie van een e-reader-scherm en bijv. een laptop-scherm. E-ink is onverlicht, minder belastend voor de ogen en bijvoorbeeld juist overdag in zonlicht heel goed te lezen.

3. Wat houdt een inkijk - of proefexemplaar in?

Een proefexemplaar (of inkijkexemplaar) is een gratis, beperkte versie van een e-book. Een proefexemplaar bevat meestal de eerste pagina’s van een echt e-book. Met een proefexemplaar krijgt u een eerste indruk van het e-book; heel praktisch om te bekijken voordat u overgaat tot de aankoop van het volledige e-book.

4. Welke E-readers verkoopt stumpel.nl?

Stumpel.nl biedt u het beste assortiment e-readers voor optimaal leesplezier. Op dit moment verkoopt stumpel.nl Sony, Cool-er, enTourage en Hanvon e-readers..

5. Hoe kan ik een proefexemplaar bekijken?

Een e-book of proefexemplaar kan gelezen worden met behulp van het programma Adobe Digital Editions. Na het downloaden van een e-book of proefexemplaar worden deze automatisch geopend in Adobe Digital Editions.

6. Hoe kan ik een e-book downloaden?

Kopen en downloaden van e-booken is niet moeilijk! Het is echter wel verstandig om, voordat u overgaat tot de aankoop en download van een e-book, eerst ons download-stappenplan te bekijken. Omdat downloaden van e-booken voor de meeste e-readers niet rechtstreeks maar via de computer verloopt, is een belangrijk onderdeel van uw voorbereidingen ook het installeren van Adobe Digital Editions op uw computer. Klik hier voor een uitgebreide rondleiding bij de installatie van Adobe Digital Editions. Een e-book kan worden gedownload nadat de online betaalprocedure is afgerond. U ontvangt dan van Stumpel een download-link per e-mail. Na het downloaden wordt het e-book automatisch geopend in Adobe Digital Editions. In de daarop volgende stap kunt u het e-book via Adobe Digital Editions overzetten naar uw e-reader.

7. Hoe kan ik een e-book kopiëren naar mijn e-reader?

Dit kan via het programma Adobe Digital Editions. De werkwijze is als volgt:

 1. Start Adobe Digital Editions
 2. Sluit nu uw e-reader aan op uw computer (dit gaat meestal via een USB aansluiting)
 3. Adobe Digital Editions herkent dat uw e-reader is aangesloten op de computer en zal beginnen met het synchroniseren van computer en e-reader (N.B. dit kan een tijdje duren).
 4. Zodra dit succesvol is afgerond, verschijnt er links op het scherm een nieuwe boekenplank, die de naam draagt van de net aangesloten e-reader.
 5. Als u nu vanuit de rechtertabel een e-book sleept naar de boekenplank van de e-reader aan de linkerkant, dan wordt het e-book gekopieerd naar de e-reader.

8. Hoe krijg ik een e-book op mijn Iphone, IpodTouch of Ipad?

 • U kunt via de Apple App Store een applicatie downloaden waarmee u e-books kunt lezen vanaf uw Apple apparaat. Het gaat hier om de app “Bluefire Reader”(vereist iOS 3.0 of nieuwer). Bij de eerste keer opstarten krijgt u de vraag of u een Adobe ID wilt verkrijgen om Bluefire te autoriseren. Wij raden u aan om dit wel te doen. Zo vergemakkelijkt u het downloaden en leesplezier. Als u al beschikt over een Adobe ID, dan kunt u deze met Bluefire koppelen onder “Info”. 
 • Via Safari kunt u rechtstreeks op uw iPhone, iPod touch of iPad bij www.stumpel.nl e-books verkrijgen. U krijgt dan na het betalen van een e-book een optie tot downloaden. Wanneer u dit gedaan hebt, verschijnt in Bluefire Reader het boek.

9. Welke e-book formaten kan ik kopen op stumpel.nl?

Stumpel biedt uitsluitend e-books aan in het ePub-formaat. Dit is de open-formaat standaard op het vlak van e-books. De ePub-bestanden zijn beveiligd door middel van Adobe DRM (Digital Rights Management). Deze beveiliging zorgt ervoor dat uw e-book niet onbeperkt verspreid kan worden.

10. Welke software heb ik nodig om e-books te lezen?

E-books kunt u zowel lezen op een computer als op een e-reader:

Computer:

E-reader:

 • Voor de meeste e-readers moeten e-books via uw computer worden gedownload. Om een e-book te kopiëren van uw computer naar uw e-reader zal u gebruik moeten maken van Adobe Digital Editions.
 • Op de meeste e-readers is alle overige software reeds aanwezig zodat u het e-book daarna direct kunt gaan lezen.

11. Wat is Adobe Digital Editions?

Adobe Digital Editions is software van Adobe en wordt gebruikt voor het beheren en lezen van e-books.

12. Wat is een Adobe Digital ID en waarom heb ik het nodig?

Wanneer u gebruik maakt van Adobe Digital Editions, dan zal bij uw eerste installatie gevraagd worden naar een Adobe Digital ID. Uw Adobe Digital ID kunt u hier aanmaken. Uw Adobe Digital ID is een account die u gebruikt om u te identificeren/autoriseren bij Adobe. Zo weet Adobe welke boeken u reeds in uw bibliotheek hebt, de software kan er dan voor zorgen dat uw e-books op de juiste apparatuur wordt geplaatst.

13. Hoe kan ik overstappen van Sony Library naar Adobe Digital Editions?

Om te kunnen overstappen naar Adobe Digital Editions dient u eerst de software van Adobe te installeren. Deze software kunt u geheel gratis downloaden op de Adobe website. Om te kunnen downloaden met Adobe Digital Editions, moet u eerst het programma autoriseren met uw Adobe ID. Als u deze nog niet heeft kunt u deze op hun website aanmaken.

Nadat u de installatie voltooid hebt, kunt u de e-books uit uw Sony Library overzetten naar Adobe Digital Editons.

Dit doet u door alle bestanden te kopiëren uit de volgende map: C:\Documents and Settings\GEBRUIKERSNAAM\Mijn Documenten\My Books\Reader Library. En deze te plaatsen in: C:\Documents and Settings\GEBRUIKERSNAAM\Mijn Documenten\My Digital Editions.

Nu kunt u uw digitale boeken openen in Adobe Digital Editions. Als u dit niet gelukt is kunt u in uw bestelstatus op www.stumpel.nl uw digitale boeken opnieuw downloaden. Deze moet u vervolgens wel openen met Adobe Digital Editions.

14. Welke apparaten zijn geschikt voor het lezen van e-books van deze website?

De meeste e-readers, maar in ieder geval alle bij Stumpel aangeschafte e-readers zijn geschikt voor het downloaden van Stumpel e-books. Verder ondersteunen de volgende besturingssystemen en apparaten Adobe DRM:

 • Windows
 • MAC
 • De e-readers Be-book, Be-book Mini, Cybook Gen 3, Cybook Opus, Cool-ER, Hanvon N518 en de Sony Pocket en Sony Touch; (bij aanschaf en (eenmalige) installatie van de e-reader moet wel het formaat e-Pub worden geactiveerd)

Wij proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden. Twijfelt u of uw leesapparaat binnen Adobe DRM wordt ondersteund? Neem dan contact met ons op of raadpleeg de website van de fabrikant van uw e-reader.

15. Het lettertype van mijn e-book is te klein

U kunt het lettertype aanpassen door de hiervoor dienende functie op uw e-reader te wijzigen. Volg hiervoor de handleiding van uw e-reader of neem contact op met de producent van uw e-reader.

16. Een e-book kan niet (als cadeau) worden verstuurd

Wanneer u een e-book heeft gekocht bij stumpel.nl krijgt u direct een downloadbutton. Deze button is aan uw account gekoppeld. Het is niet mogelijk om een digitaal product door te sturen naar een ander e-mailadres. Het is alleen mogelijk om het e-book over te zetten op meerdere apparaten. Dit kan alleen als het andere apparaat gekoppeld is aan hetzelfde geautoriseerde ID als van het toestel waarvan u het wilt exporteren.

17. Kan ik een e-book retourneren of een bestelling van een ebook annuleren?

Stumpel.nl biedt u het beste assortiment e-readers voor optimaal leesplezier. Op dit moment verkoopt stumpel.nl Sony, Cool-er, enTourage en Hanvon e-readers.

18. Zijn e-books goedkoper dan papieren boeken?

Dat hangt ervan af. De gemiddelde prijs van een e-book ligt vaak rond de 20% lager dan de gemiddelde prijs van een papieren boek, maar soms is er geen prijsverschil. Sommige e-books (van inmiddels rechtenvrije titels) zijn gratis! Misschien vraagt u zich af of een e-book niet nog veel goedkoper kan zijn; er zijn immers geen drukkosten. Hierover bestaan nogal wat onduidelijkheden. Op de eerste plaats zijn de kosten voor de aanmaak van een digitaal boek (in e-pub-formaat) nog vrij hoog. Mogelijk worden die kosten lager op het moment dat er (veel) meer boeken als e-book beschikbaar komen. Daarnaast is ook de techniek voor de kopieerbeveiliging die wordt ingebouwd behoorlijk kostbaar. Het auteursrecht op een e-book ligt hoger dan dat voor een papieren boek. Dit zijn overigens allemaal kosten waarop Stumpel geen invloed heeft. De aanschaf van een e-book biedt overigens ook wel enige voordelen. Zo kunnen de door u bij Stumpel aangeschafte e-books altijd opnieuw worden opgevraagd. Zelfs in het geval dat uw e-reader wordt gestolen of de computer is gecrasht blijven de aangekochte e-books via de website beschikbaar om (opnieuw) te downloaden.

19. Kan ik ook een krant op een e-reader lezen?

Op een e-reader kan elk document worden lezen dat hetzij is opgemaakt in e-pub-formaat, hetzij in pdf-formaat. Naast e-books kunnen dus ook allerlei andere documenten op de e-reader worden gelezen. Uitgevers van kranten en tijdschriften hebben aangekondigd ook een versie voor de e-reader uit te brengen; op dit moment zijn deze echter nog niet beschikbaar.

20. Kan ik mijn e-book ook afdrukken?

Dit kan via het programma Adobe Digital Editions. De werkwijze is als volgt:

 • Start Adobe Digital Editions
 • Sluit nu uw e-reader aan op uw computer (dit gaat meestal via een USB aansluiting)
 • Adobe Digital Editions herkent dat uw e-reader is aangesloten op de computer en zal beginnen met het synchroniseren van computer en e-reader (N.B. dit kan een tijdje duren).
 • Zodra dit succesvol is afgerond, verschijnt er links op het scherm een nieuwe boekenplank, die de naam draagt van de net aangesloten e-reader.
 • Als u nu vanuit de rechtertabel een e-book sleept naar de boekenplank van de e-reader aan de linkerkant, dan wordt het e-book gekopieerd naar de e-reader.

21. Kan ik een e-book van mijn e-reader verwijderen?

Ja, dit kan. Via Adobe Digital Edition kunt u de inhoud van uw e-reader beheren; via dit programma kunnen e-boeken worden toegevoegd maar ook worden verwijderd.

22. Ondersteunen e-readers ook het Mobipocket formaat?

Niet alle e-readers zijn geschikt voor het Mobipocket formaat. Op de BeBook e-reader kunt u er voor kiezen om met e-pub of Mobipocket te werken. Echter, het is niet mogelijk tussen de twee formaten te wisselen. Bij ingebruikname van de e-reader maakt u dus een 'definitieve' keuze voor ofwel ePub ofwel Mobipocket. Boeken die u heeft gedownload in de verschillende formaten kunnen wel naast elkaar op de e-reader worden opgeslagen, maar alleen de boeken behorend bij het formaat dat u op dat moment op uw e-reader heeft staan zijn zichtbaar en te lezen. Wisselen van formaat kan alleen via een firmware update.